Onko luomuruoka puhdasta ja maistuvaa?

Onko luomuruoka puhdasta ja maistuvaa?

Iso kysymys on – Voitko vaikuttaa luonnon, itsesi ja muiden ihmisten hyvinvointiin, valitsemalla tuoreita luomu raaka-aineita ja luomu elintarvikkeita?

Luomuraaka-aineet ovat riippumattomia ruokavaliostasi. Toisin sanoen voit rakentaa haluamasi ruokavalion luomutuotteiden ympärille, oli kyse sitten erikoisruokavaliosta tai perinteisestä. Luomu sopii jokaiselle! Ostamalla luonnonmukaisesti viljeltyjä raaka-aineita ruuan valmistukseen, voit välttää kemikaaleja.

Luomuruoka on tutkimusten mukaan ravintopitoisempaa ja maukkaampaa. Joten olisi loogista, että ruuan puhtaudella on merkitystä henkilön terveyteen ja hyvinvointiin. Voisiko luomusta olla jotakin hyötyä myös tulevaisuuden sukupolville?

 

MIKSI LUOMU?

Asiaa voidaan lähestyä kertaamalla muutamia luomuruokaan liittyviä väittämiä.

 

Syö luomua – vältä kemikaaleja?

Luonnonmukaisesti viljellyn luomuruuan ja elintarvikkeiden syöminen saattaa olla lähes ainoa tapa välttää kemiallisten myrkkyjen yhdistelmät, joita kaupallisesti tuotetussa ruuassa on. Yhdysvalloissa on rekisteröity maatalouskäyttöön yli 600 aktiivista kemikaalia ja rahaa tähän on todennäköisesti käytetty miljardeja dollareita vuosittain. Keskimäärin jokaisen ihmisen ruokaan käytetään vuosittain suuria määriä kemiallisia torjunta-aineita. Osa näistä kemikaaleista on hyväksytty Environmental Protection Agencyn (EPA) toimesta ennen laajoja raaka-aine testejä.

National Academy of Sciences raportoi, että 90 % kemikaaleista, joita elintarvikkeissa käytetään, ei ole testattu pitkäaikaisten terveysvaikutusten turvaamiseksi. Tästä huolimatta niitä markkinoidaan ”turvallisena”.  Torjunta-aineet ym. kemikaalit tulisi ainakin testata ennen niiden hyväksymistä.

Moni tutkimus puoltaa väittämää, että luomu on puhtaampaa.

 

Onko luomussa enemmän ravinteita!

”Luonnonmukaisesti viljellyt elintarvikkeet sisältävät enemmän ravinteita, vitamiineja, mineraaleja ja entsyymejä, kuin kaupallisesti kasvatetut elintarvikkeet. Tämä johtuu siitä, koska maaperää käytetään ja ”ruokitaan” kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti perinteisesti luonnon omilla ehdoilla ja menetelmillä”.

Onko edellinen väittämä totta vai tarua? Jo maalaisjärjelläkin ajatellen luonnonmukainen, ravinteikas maaperä on parempi ja puhtaampi kasvualusta.

Journal of Alternative kävi läpi useita tutkimuksia, joissa oli verrattu luonnonmukaisesti viljeltyä ja teollisesti kasvaneita hedelmiä, vihanneksia ja jyviä – sekä niiden ravintoarvoja keskenään. Tutkimuksessa todettiin, että luonnonmukaisesti viljellyissä oli huomattavasti enemmän useita ravintoaineita.

Tutkimus vahvisti, että luonnonmukaisesti kasvatetut vihannekset (kuten salaatti, pinaatti, porkkana, peruna) sisälsivät riittävän määrän C-vitamiinia, kun taas sama määrä annosta tavanomaisesti kasvatettuja vihanneksia eivät.

 

Maistuuko luomu paremmalle?

Kokeilemalla voit todeta sen itse! Luonnonmukaisesti viljellyt elintarvikkeet maistuvat yleensä paremmalta, koska maaperässä on ollut enemmän ravinteita. Tasapainoinen maaperä tuottaa terveitä ja vahvoja kasveja.

Ajattele vaikka metsämansikkaa, joka on saanut kasvaa täysin puhtaassa luonnossa luonnollisesti. Se on oikeasti makea ja tuoksuu oikealta lapsuuden mansikalta.

 

Onko Luomu GMO-vapaata?

Yleinen totuus on, että me emme tiedä vielä tarpeeksi geneettisestä (GE) viljellyistä elintarvikkeista ja geneettisesti muunnetuista organismeista (GMO) riittävästi. Tästä syystä GMO tuotteilla on paljon epäilijöitä ja vastustajia. Liikkeellä on myös paljon virallisia tutkimuksia, jotka kertovat Geenimanipuloinnin haittavaikutuksista.

Orgaanisesti, luonnonmukaisesti viljelty luomutuote on todennäköisesti ainut tapa pitää GMO pois omasta ruokapöydästä ja kehosta.

 

Miten vältät hormoneja, antibiootteja eläintuotteissa!

Tavanomaiset liha ja maitotuotteet sisältävät tutkimusten mukaan eniten haitallisia aineita.  Suurin osa haitallisista aineista tulee siis lihasta, siipikarjasta, kalasta, munista, ja maitotuotteista, koska nämä elintarvikkeet ovat kaikki korkealla ravintoketjussa. Lehmiä, kanoja ja sikoja ruokitaan eläinten ja kalojen osilla, jyvillä, jotka sisältävät myrkkyjä ja kemikaaleja. Eläimet pidetään näin terveinä, mutta antibiootit, lääkkeet ja kasvuhormonit siirtyvät suoraan ihmisen elimistöön.

Luomuliha ja tuotteet eivät sisällä tätä riskiä! Meille kaikille, mutta varsinkin lapsille, raskaana oleville naisille ja imettäville äideille on tärkeää, että ruoka olisi puhdasta.

Älä tuhoa ekosysteemejä!

Luonnonmukainen viljely – luomuviljely – tukee ekologista tasapainoa ja sopusointua luonnon kanssa. Maatalouden kemikaalit, torjunta-aineet, ja lannoitteet saastuttavat ympäristöä, myrkyttävät pohjavesiä ja tuhoavat arvokasta ja hedelmällistä viljelysmaata. Luomu standardit eivät salli myrkyllisten kemikaalien käyttöä maataloudessa ja vaativat vastuullista hallintaa terveen maaperän ja luonnon monimuotoisuuden. Torjunta-aineilla pystytään tuhoamaan suurin osa tuhohyönteisistä, mutta unohdetaan, että suurin osa torjunta-aineista jää maaperään.

Maaperän säilyttäminen puhtaana luonnonmukaisen viljelyn avulla pitää haitallisia kemikaaleja poissa ekosysteemistä. Hyönteiset, sammakot, linnut ja maaperän organismit voivat toimia ilman häiriötekijöitä ja edesauttavat luonnonmukaisuutta.

 

Anna mahdollisuus tulevaisuuden sukupolville!

Jos puheet ”normaalin” geenimanipuloidun ruuan vaarallisuudesta pitävät paikkansa, niin monet kansantaloudelliset ongelmat, kuten väestön terveys, ympäristövahingot jatkavat kasvuaan ja siitä seuraava hintalappu on todennäköisesti erittäin kallis.

Luomuraaka-aine, luomuelintarvike ja luomuruoka ovat tässä tapauksessa varmempi investointi tulevaisuuteen. Ostamalla luomua tuet jatkuvuutta ja luonnonmukaisuutta.

,