Mitä luomu on?

Mitä luomu on?

Luomu on luomutuotannossa tuotettuja tuotteita, joiden valmistusmenetelmät eivät ole haitallisia ympäristölle, eivätkä ihmisten, kasvien tai eläinten terveydelle ja hyvinvoinnille.

Luomun tuottamisessa käytettävä tuotantotapa ulottuu viljelymenetelmistä ja kotieläintenhoidosta valmiisiin elintarvikkeisiin. Luomuviljelyssä painopiste on maaperän hoitamisessa ja ravinteiden kierrätyksessä. Luomuviljelyssä ei käytetä väkilannoitteita, joten ravinteet palautetaan peltoon esimerkiksi käyttämällä karjanlantaa tai viljelemällä typpeä sitovia palkokasveja.

Luomuviljelyssä keinotekoisten torjunta-aineiden käyttäminen ei ole sallittua. Tuholaiset ja rikkakasvit pyritään torjumaan monipuolisella viljelykierrolla ja tuholaisten luontaisten vihollisten avulla sekä käyttämällä mekaanista torjuntaa.

 

Luonnonmukainen tuotanto ja kasvatus

Luomukotieläinten kasvatuksessa eläinten liikkumismahdollisuudet tulee varmistaa, joten lajinmukainen käyttäytyminen kuten ulkoilu tulee mahdollistaa. Luomueläimien ruokintaan käytetään luomurehua.

Luonnonmukainen tuotannon yksi tavoitteista on ylläpitää luonnon monimuotoisuutta tavanomaista tuotantoa paremmin. Luomun tulee säästää ympäristöä ja olla eläinten kohtelun suhteen eettistä.

Luomutuotteiden jalostuksen tavoitteena puolestaan on säilyttää raaka-aineiden luonnonmukainen laatu ja parempi maku.