Lisää tutkittua tietoa luomusta?

Lisää tutkittua tietoa luomusta?

Löysimme mielenkiintoisen artikkelin, jossa Professori Pirjo Siiskonen kertoo luomutuotteiden kulutuksesta Suomessa ja toteaa, että olemme huomattavasti jäljessä johtavien eurooppalaisten luomumaiden tasosta.

 

LUOMUTUTKIMUSTA ON VAHVISTETTAVA

2000-luvun lopulla suomalaisen luomututkimuksen rahoitus romahti alkuvuosikymmenten tasosta ja oli vuonna 2008 enää noin 250 000 euroa. Suomen luomututkimus ja luomutuotteiden kulutus ovat huomattavasti jäljessä johtavien eurooppalaisten luomumaiden, kuten Tanska, Itävalta ja Sveitsi, tasosta.

Luomututkimuksen vahvistumista vaivaa sekä rahanpuute että yksipuolinen käsitys siitä, mitä luomututkimus on. Yleisesti luultaneen luomututkimuksen tarkoittavan kasvintuotannon tutkimusta. Kyse on kuitenkin monitieteisestä ja laaja-alaisesta tieteellisestä lähestymistavasta, joka tarkastelee koko elintarvikeketjua ja kaikkia sen toimijoita.

Luomututkimus käsittää ruoan alkutuotannon, jalostamisen prosessit, jakelun ja kaupan toiminnan, kuluttajan käyttäytymisen, ruoan ravitsemus- ja terveysvaikutukset, ympäristökysymykset ja koko ekosysteemin toiminnan. Tällä hetkellä suurin tietovaje on ruoan sisältämien torjunta-ainejäämien ja ruokaan lisättävien lisäaineiden ihmiselle haitallisista terveysvaikutuksista.

Tutkimuksen tehtävänä on aina tieteellisesti pätevän ja luotettavan tiedon tuottaminen yhteiskunnan, kansalaisten ja elinkeinoelämän käyttöön. Tiedotus, opetus, neuvonta, kuluttajavalistus, kehittäjätoimijat, yrittäjät ja kauppa tarvitsevat koko ajan uutta tutkittua tietoa oman toimintansa kehittämiseksi.

Tarvitsemme huomattavaa luomututkimuksen vahvistamista. Tämä voi tapahtua mm. perustamalla ja rahoittamalla merkittävän kokoluokan monitieteinen ja laaja-alainen luomualan tutkimusohjelma sekä perustamalla Mikkeliin Luomuinstituutti.

Professori Pirjo Siiskonen puhui aiheesta lauantaina 23.7.2011 Mikkelin Messuilla

Lisää aiheesta löydät alkuperäisestä lähteestä: www.muc.fi/luomututkimusta-vahvistettava

,